Paras gluteeniton pikkuleipäresepti

Tattari on terveellinen herkku

Tästä alkoi retki - tavoitteena herkkuhetki.

Tattarihiutalepaketissa on resepti, jota noudattamalla saa aikaiseksi tattarinmakuisia keksejä. Päätin parannella ohjetta ja lisäillä aineksia omasta päästä (ei kuitenkaan hiuksia tai sahanpuruja).  Lopputulos on hyvä, ellei suorastaan erinomainen, eikä maistu liiaksi tattarilta. Puolitoistavuotias jopa kiipesi pöydälle napatakseen toisenkin keksin. 

Tätä ohjetta muuntelin.


Tarvittavat ainekset


125 g voita (tai muuta leivontaan sopivaa rasvaa)

1,5 dl sokeria

1 tai 2 kananmunaa

1 dl rusinoita

noin 80 gr valkosuklaata (jätin pois kaksi palariviä 100g levystä)

4 dl tattarihiutaleita

1 dl gluteenitonta jauhoa (sekoitin keskenään riisijauhoja ja Fin Mix - jauhoja)

1 tl ruokasoodaa

1 tl vaniljasokeria

0,5 dl kermaa

Ohje

Sulata voi ja lisää sokeri, munat ja rusinat. Pilko valkosuklaa. Yhdistä kuivat aineet ja pilkottu valkosuklaa ja lisää voiseoksen joukkoon. Lisää kermaa niin, että syntyy puuromainen seos. Nostele teelusikalla nokareita pellille leivinpaperin päälle. Jätä väliin tilaa, sillä keksit leviävät uunissa. Taikinasta tulee 3 pellillistä eli suunnilleen 90 herkkupalaa. Paista 6-7 minuuttia 200-asteisen uunin keskitasolla. 


Uuniin paistumaan (200°)

Anna keksien jäähtyä ennen kuin poistat ne pelliltä. Murenevat muuten helposti.  

Valmiita herkkuja. 
Tältä näyttää pohjapuoli.

Tummaksi paistunut keksi on mielestäni parempi ja rapeampi kuin vaaleampi, mutta lienee makuasia. Kannattaa kuitenkin varoa kärventämästä niitä liikaa. 

Seuraavaksi kokeilen, syntyisikö pirteämmän makuisia pikkuleipiä lisäämällä taikinaan sitruunankuorta tai appelsiinimarmeladia tai kuivattuja karpaloita. Myös tumma suklaa / taloussuklaa houkuttelee kokeilemaan. Resepti on helppo ja sallii monenlaista muuntelua. Jos gluteenittomuus ei ole välttämätöntä, voi tietysti käyttää vehnäjauhoja riisijauhon ja Fin Mix-jauhojen sijasta. Varmasti myös kaurahiutaleiden käyttö tattarin tilalla tuottaisi onnistuneen lopputuloksen.

Jääkaappikylmä suklaa rouhiutuu kokkiveitsellä. 

Tattaria kannattaa suosia. Maukkaan puuron lisäksi tattari sopii loistavasti sämpylöihin ja leipiin muiden jauhojen ja hiutaleiden tavoin ja niiden ohella. Tattari on gluteenitonta ja helposti sulavaa. Siitä saat kalsiumia, rautaa, kaliumia, magnesiumia, piitä ja fluoria. Tattari sisältää kaikki ihmiselle välttämättömät aminohapot ja sen sisältämä proteiini vähentää veren kolesterolia. 

Siinäpä sopivasti syitä herkutteluun. 


 







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirja-arvostelu /Minna Haapasalo, Tilkkuterapiaa

Kirja-arvostelu: Sofie Sarenbrant; Sielunkumppani

Kirjoituskilpailun voittajateksti - aiheena Luonnossa Lahdessa